Duurzame stad Amsterdam van de Toekomst

Duurzaam Amsterdam

Het stadsbestuur van Amsterdam trekt miljoenen uit om de stad leefbaar te houden en toekomstbestendig te maken. In deze toplijst zet DuurzaamBedrijfsleven de kansen op een rij, die Amsterdam transformeren tot duurzame stad van de toekomst.

1. Duurzame warmterevolutie

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om de stad te verduurzamen door in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor de verwarming van gebouwen. In de nieuwe strategie ‘Naar een stad zonder Aardgas’ wijzen Amsterdamse woningcorporaties dit jaar de eerste 10.000 bestaande woningen aan waarvan de gaskraan wordt dichtgedraaid. Daarnaast worden 102.000 woningen in 2020 aangesloten op warmtenetten en wil de gemeente grootschalig gebruikmaken van elektrische warmtesystemen of geothermie.

2. Circulaire koploper

Om de verwachte groei van bezoekers en inwoners in Amsterdam te faciliteren en tegelijkertijd de stad leefbaar te houden, ziet wethouder Choho kansen voor de circulaire economie. Uit eerder onderzoek van Circle Economy in opdracht van de gemeente Amsterdam, bleek dat er veel ecologische en economische winsten zijn te behalen uit de circulaire bouwsector.

“Amsterdam gaat de komende tien jaar 50.000 woningen bouwen en daarom zijn er veel grondstoffen en materialen nodig. Dit biedt mogelijkheden voor circulaire economie in de bouw”, zei wethouder Choho eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

3. Investeren in innovatie

De Amsterdamse haven is de vierde grootste haven van Europa, na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. Hier zijn verschillende innovaties te vinden die de stad verduurzamen. Hierin speelt Oram, de grootste ondernemersvereniging in regio Amsterdam en brancheorganisatie voor de Amsterdamse haven en industrie, een belangrijke rol.

4. Duurzame mobiliteit

Op het gebied van duurzame mobiliteit is de gemeente Amsterdam een voorbeeld voor alle Europese steden. Zo ontving de hoofdstad in 2016 de E-Visionary Award, een prijs die wordt toegekend aan de Europese stad met de beste visie op het gebied van elektrisch vervoer. De duurzame visie op mobiliteit wordt beaamd door openbaarvervoersbedrijf GVB.

5. Duurzame energietransitie aanjagen

Wie aan Amsterdam Arena denkt, denkt aan voetbal. Inmiddels is het imposante gebouw in Amsterdam Zuidoost veel meer dan dat. Volgens Henk van Raan, chief innovation officer bij de Amsterdam Arena, is het gebouw een incubator, kenniscentrum en katalysator voor innovaties die de stad van de toekomst vorm gaan geven.

Zo is het stadion voorzien van 4.200 zonnepanelen op het dak en voorziet het in zijn resterende elektriciteitsbehoefte met Nederlandse windenergie. Verder krijgt het stadion van bouwconcern Bam en Honeywell sensoren en slimme installaties die het energieverbruik en onderhoudskosten laag houden.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.