Schoonschip

Het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord, ligt er nu nog rustig bij. Maar dat gaat veranderen: de komende jaren ontstaat hier de drijvende woonwijk Schoonschip.

De wijk zal ruimte bieden aan 46 huishoudens en één collectieve gebruikersplek, op 30 waterkavels. De eerste waterwoningen zullen in 2017 gerealiseerd worden en zo ontstaat tussen 2017 en 2019 de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, met in totaal 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.

Groepssamenstelling

Het is Schoonschip gelukt om de groep sinds 2009 enthousiast te houden en zelfs financieel te committeren zonder direct oog op een kavel en dus op een woning.

Door de jaren heen zijn er vele groepsbijeenkomsten georganiseerd op inspirerende plekken als de geWoonboot, om informatie te verstrekken en een hechte groep te vormen. Door de jaren heen veranderde de samenstelling van de groep, maar de interesse bleef groeien.

Plan

Het plan is ontwikkeld zodat er duurzaam en sociaal gewoond kan worden. Zo zorgen warmtepompen voor de verwarming die warmte aan het water van het kanaal onttrekken en word er gebruikt van passieve zonnewarmte. Alle woningen zijn aangesloten op een gezamenlijk elektriciteitssysteem. Daarnaast betekend samenleven voor Schoonschip: krachten bundelen. Samenwerken en elkaar en anderen inspireren tot een andere, duurzamere manier van leven zijn belangrijke uitgangspunten.

Ambities

Schoonschip heeft een aantal ambities om te realiseren wanneer de huizen zijn gerealiseerd en eenmaal bewoonbaar is. De ambities zijn als volgt:

  • De gezamenlijke inkoop van voedsel, om zo minder afval en mobiliteit te realiseren en biologische boeren uit de buurt een afzetkanaal te bieden.
  • Drijvende tuinen, waar we kruiden kunnen verbouwen of kunnen relaxen, en waar kinderen kunnen spelen.
  • Een slim systeem om makkelijk onderling auto’s te delen (we krijgen 30 parkeervergunningen voor 46 huishoudens).
  • Een gemeenschappelijke ruimte voor vergaderingen, yoga, filmavonden en andere activiteiten.
  • Een drijvend film- en foodfestival.
  • Excursies voor geïnteresseerden in duurzaam wonen op het water, voor volwassenen en basisschoolkinderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.