CO2 management in je bedrijf: hoe regel je dat?

Ieder bedrijf zou er naar moeten streven om de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk te reduceren. Vraag is alleen: hoe doe je dat? In dit artikel lees je meer over hoe je CO2 management in je bedrijf zo goed mogelijk kan regelen.

 

  1. Weet hoeveel CO2 je bedrijf uitstoot

Onderzoek hoeveel en met welke activiteiten je onderneming CO2 uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van water en elektriciteit, transport van goederen, woon-werk verkeer en verpakkingsmaterialen. Er zijn verschillende online CO2 calculators die je kunnen helpen om inzicht te krijgen in de CO2 uitstoot van je bedrijf. Als je dit in kaart hebt gebracht, kan je doelgericht maatregelen nemen om de uitstoot te reduceren. Roep eventueel de hulp in van een expert om een plan van aanpak op te stellen en de resultaten te evalueren.

 

  1. Koop groene stroom in

Als je dat nog niet hebt gedaan, stap dan over van grijze naar groene stroom. Sluit bij voorkeur een overeenkomst met een energieleverancier die alleen groene stroom levert of er hard aan werkt om in de nabije toekomst helemaal groen te zijn.

 

  1. Schaf duurzame apparatuur aan

Als de apparatuur in je bedrijf aan vervanging toe is, ga dan niet voor de goedkoopste optie, maar altijd voor het meest duurzame alternatief. Zorg voor energiezuinige apparaten die zijn geproduceerd door bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

 

  1. Stimuleer je medewerkers

Maak je medewerkers zoveel mogelijk bewust van de impact van CO2 uitstoot en geef concrete tips hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Het is daarbij heel belangrijk om hen regelmatig te informeren over de resultaten van de genomen maatregelen. Niets werkt zo immers motiverend als het hebben van succes.

 

  1. Ga met je leveranciers om tafel zitten

CO2 management is niet iets dat je in je eentje doet. Het is een goed idee om met leveranciers om tafel te gaan zitten en te bespreken wat zij aan CO2 management doen en samen duurzame alternatieven te ontwikkelen. Je zult zien dat je tijdens zulke bijeenkomsten veel van elkaar leert.

 

  1. Alle kleine beetjes helpen

 

Led-verlichting, thuiswerkdagen, papier met een keurmerk, duurzame relatiegeschenken, al het afval netjes scheiden: alle kleine beetjes helpen als het aankomt op CO2 management in je bedrijf.

 

  1. Neutraliseer door compensatieprojecten

 

Tot slot kan je de resterende CO2 uitstoot van je bedrijf compenseren door te investeren in compensatieprojecten. Daarbij valt te denken aan investeringen in groene energie, duurzame voedselproductie of programma’s die efficiënte cookstoves breed toegankelijk maken voor Afrikaanse huishoudens.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *