Marcel van Hooijdonk gaat gasloos

Gasloos wonen: is dat haalbaar? Nederland wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. We zijn dan volledig CO2-neutraal, bijvoorbeeld door geen gebruik meer te maken van (aard)gas. Voor veel mensen is dat een grote stap, omdat het nog niet altijd duidelijk is wat hiervoor moet gebeuren.

Voordat in Nederlandse woningen in 2050 de gasaansluiting verdwijnt, duurt nog een hele tijd. Zonne-energie is tegen die tijd wellicht een bruikbaar alternatief, mits consumenten overstappen op elektrisch verwarmen én een oplossing is gevonden voor omslag van energie voor de kille wintermaanden als de zon niet zo uitbundig schijnt. Pelletkachels en biomassaketels hebben op dit moment duidelijk een voorsprong als het om duurzaam verwarmen gaat. Wie de stap naar CO2 neutraal verwarmen wil zetten en onafhankelijk wil zijn van aardgas, hoeft niet te wachten tot 2050.

CO2 neutrale verbranding

De brandstof (schoon resthout uit de houtindustrie) is immers duurzaam, omdat een hernieuwbaar restmateriaal zeer efficiënt (90 tot 95% rendement bij een hoog rendement kachel) verbrand wordt. De CO2 uitstoot bij de verbranding is precies de hoeveelheid CO2 die de bomen tijdens hun leven hebben opgenomen. De uitstoot van CO2 is volgens Duitse onderzoeken veel lager dan van een warmtepomp. Het is zelfs een CO2-vriendelijkere brandstof dan aardgas: de uitstoot is een factor 23 lager. Pellets kun je zondermeer scharen onder het hoofdstuk biomassa. Per kWh brandstofverbruik komt bij het verbranden van pellets 0,02 kg CO2 vrij, tegenover 0,29 bij aardgas.

Het inzetten van biomassaketels is een manier om je pand volledig CO2 neutraal te maken. Marcel van Hooijdonk heeft in Leiden een pand volledig gasloos gemaakt middels deze techniek. Daarbij is zelfs nagedacht over uitval, door te werken met twee ketels is er ook bij storing altijd een backup voor de bewoners. Bekijk voor meer informatie ook de Marcel van Hooijdonk Real estate website.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.